Blog, Persoonlijk

De ontdekking van home sweet home

Een vakantieblog.

Terwijl ik nog nageniet van mijn vakantie, gaat dit gelukzalige gevoel nog door tijdens het typen van deze blog in mijn tuintje. Onder de parasol en met een zuchtje wind de hitte trotserend. Hitte protocollen worden her en der van onderuit het stof tevoorschijn gehaald. Een ijskoud gember watertje bij de hand en het is hier heerlijk vertoeven. 
Dit keer een dubbele blog speciaal voor de vakantie, ten slotte heb je als lezer nu toch volop de tijd tijdens de zomer om ervoor te gaan zitten.

Maar je zal maar een vliegreis geboekt hebben en je bij voorbaat al af moeten vragen of je koffer wel bij je vakantieland aankomt of dat je misschien beter in kunt zetten op een compleet nieuwe garderobe op plaats van bestemming. Waarschijnlijk heb je maanden geleden je vakantie al geboekt, ik heb wat geduimd voor iedereen. Want wie wil er nu net voordat je die koffer van zolder gaat halen, te horen krijgen dat je reis anders gaat verlopen dan gepland. Als die reis al doorgaat.

Stress is onmogelijk met vervoer uit 1975.

Ik durf dan ook bijna niet te melden dat mijn vakantie relaxed en ook nog eens zonnig was. Geen stress of ik wel vakantie kon gaan vieren, maar eerder wat pak ik in. Kies ik voor lieslaarzen, die ik vorig jaar graag in mijn bezit had gehad of leg ik nu toch maar een extra korte broek klaar.

De vakantie kan beginnen.

Geen dag is bij mij hetzelfde, dus kijk ik er niet meer van op als vakantieplannen ineens wijzigen. Anderhalve week voor vertrek besloten we om ‘gewoon’ in Nederland te blijven. Want ja, de afgelopen twee jaar waren we wel tot de conclusie gekomen, dat Nederland gewoon prachtig is. Niet alleen als je kinderen klein zijn, maar ook als je kinderen geen zin meer hebben om mee te gaan. Je hoeft er niet over na te denken hoe je het voor het complete gezin wel zo aangenaam mogelijk kan maken. M.a.w. die onrust kan al opborrelen tijdens de voorbereidingen.
Ik heb dan ook wel erg makkelijk lullen. Ik of eigenlijk Raoul rijdt het buscampertje uit de garage en we kiezen een periode uit dat er nog niet gereserveerd hoeft te worden. Hoe relaxter kan je vakantie beginnen. Ik kan gaan en staan waar ik maar wil.

Op de bonnefooi gaan en de boel achterlaten.

Het inpakken van ons oldtimertje zorgde bij ons niet voor nervositeit, want met een beperkte ruimte weet je precies wat je mee kan nemen als er mooi weer aan zit te komen. Dus die lieslaarzen zijn niet aangeschaft, maar er werd driftig gebruik gemaakt van de zonnebrand aanbieding bij de drogist om de hoek. En weet je wat dan het meest fantastische is van op vakantie gaan voordat de grootste menigte de deur achter zich dichttrekt om bepakt en bezakt op reis te gaan? We gingen gewoon op de bonnefooi. Waar we de afgelopen twee corona jaren alleen maar campingplekjes konden boeken en we ons plekje met hand en tand hebben moeten verdedigen, stapten we met zonnebril en een big smile achter het stuur en tuften we op ons dooie akkertje de straat uit.

Bijzondere slaapplekjes.

Nu staan we het allerliefste op kleine campings en dat lukt ons altijd weer aardig. Elk jaar zitten er weer pareltjes bij. Aangezien ik niet eerder blogde, ga ik niet alle charme campings erbij roepen van de afgelopen jaren, maar dit jaar waren het stuk voor stuk bijzondere slaapplekjes.

Big fi… three.

Onze mini rondreis startte op de Veluwe. Op natuurcamping de Hoge Veluwe bij Hoenderloo. Nu zie ik je al bedenkelijk kijken. Een natuurcamping? Dat is zo’n geiten wollen sokken kliek. Maar niets is minder waar. Het heeft een super modern sanitair gebouw, waar je gewezen wordt op het waterverbruik (gelukkig doen veel campings dit). Maar hé… Daar zijn we gezien de torenhoge gasprijzen thuis toch ook mee aan de slag gegaan. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik het wel een uitdaging vond, om voordat de douchekop weigerde nog water te spuwen, zowel mijn haren en lijf ingezeept en afgespoeld te hebben en dan ook nog eens conditioner te hebben gebruikt. Die highfive is menigmaal uitgevoerd met mijn partner. We spraken nog net geen weddenschappen vooraf uit.

Trouwens voor diegene die graag rondtrekken met zo’n klein tentje of gezinnen waar steeds getost moet worden wie er nu aan de beurt is om het mobieltje op te laden, deze camping heeft handige kluisjes met een stopcontact.

Fotograferen van o.a. edelherten.

Wanneer je ‘s avonds nog het park inloopt, heb je gewoon kans om o.a. edelherten of wilde zwijnen te spotten. Dat maakt deze camping wel heel erg speciaal. Als twee kinderen met vlinders in hun buik die op schoolreisje gaan, hebben we ‘s avonds heel snel weer onze wandelschoenen tevoorschijn gehaald om bepakt met camera er weer op uit te trekken. Elke avond naar een wild spot waar die prachtige dieren wel voor je lijken te poseren. Gewoon op je gemak die camera instellen en honderden foto’s kunnen maken, zonder dat die oerbeesten er van tussen gaan.

Wild spot zo gevonden in Park de Hoge Veluwe.

De eerste avond leken de wilde zwijnen van jong tot oud tikkertje tussen de edelherten te houden. Later die week zag je op diezelfde plek de herten zonder dat de geweien met elkaar verstrikt raakten eerst een volksdans uitvoeren, voordat ze majestueus gingen liggen.

Het besef komt dan ook pas nadien, dat er op die wild spots brokken worden gestrooid om de toeristen bezig te houden. Ik kan je vertellen dat ik me behoorlijk terneergeslagen voelde. Het is eigenlijk één grote poppenkast.
Maar ik heb toch maar mooi die prachtige dieren gezien, dat kan niet iedereen zeggen.

#hoenderloo

Alles op loop afstand.

Wil je vanaf een camping te voet Franeker ontdekken, dan moet je snel worden. De boerencamping wordt bijna ingesloten door een nieuwbouwwijk. Vooruit het was voorheen een boerenbedrijf. Ik denk ook dat er niet meer naar opvolging voor de camping gezocht gaat worden. Neemt niet weg, dat de camping met veel plezier gerund wordt en je ook nog wijds van je af kan kijken vanuit een bepaalde hoek. Ik voelde me meteen helemaal thuis op de camping. De eigenaresse leek precies op een tante van me, waar ik vroeger als kind vaak gelogeerd heb.

Je hebt niet veel nodig om te genieten.

Eenzaam ben je hier niet.

De complete bretellen club sloot ons in de armen. Wij haalden de gemiddelde leeftijd dan ook enorm naar beneden. Eenzaam hoefde je hier niet te voelen. Even de afwas doen was onmogelijk. Er werden nummertjes getrokken, zodat echt wel iedereen aan de beurt kwam om een praatje met je te maken.

Wat deze camping bijzonder maakte, is dat hier de grondbeginselen zijn gelegd voor het blote voeten pad. Je hoefde je geen zorgen te maken over koude voeten. Je voeten werden volledig in de watten gelegd doordat je de centrale gedeelte van de sanitaire ruimte volledig kon volgen via de vloerbedekking.

Bijzondere ontmoetingen

Hier hebben we Harm in ons hart gesloten. Nee, hij is niet de mascotte van de camping, maar zal altijd in herinnering blijven aan Franeker. Deze oud taxichauffeur uit Amsterdam kon uren vertellen over zijn ervaringen met een VW busje tijdens zijn trektochten naar Griekenland. En hoe fantastisch hij ons campertje vond. Ik kon dan ook niet geloven dat hij al 84 is, maar die rollator bij zijn caravan was toch echt niet meegebracht voor zijn vrouw. Wie weet Harm, als we ooit de tijd hebben, tuffen we door naar Venetië en maken daar dan de overtocht naar Griekenland.

Franeker is een leuk plaatsje, waar je zeker eens geweest moet zijn. Loop ook bij het Planetarium binnen. Want cultuurhistorisch gezien is het niet te beseffen wat Eise Eisinga had ontwikkeld. Ook nu is het nog bij de tijd.

#franeker

Feesten of genieten van de stilte op Terschelling.

Deze discussie komt momenteel voor op Terschelling. Jammer dat die gevoerd moet worden. Want waarom zou je de Nederlandse Ibiza willen worden. Niks mis met feesteilanden, voor diegene die daarvan houden. Maar waarom zou je niet het tegenovergestelde willen promoten? Die doelgroep is er. Moet je die wel willen zien natuurlijk. Maar goed dat is voer voor een ander type blog.

Ik was nog niet eerder op dit eiland geweest. En ik zeg uit de grond van mijn hart: Terschelling is prachtig.

Nu heb ik alleen achter op het eiland vertoeft en kan echt niks zinnigs melden over het eerste gedeelte. Maar rondom Oosterend is het adembenemend.

Flink wat kilometers zijn er in de duinen af te leggen.

Je kan uren door de duinen struinen en genieten van de stilte die afwisselend de strijd aangaat met vogelconcerten. Geen pad te bekennen, het is toegestaan vrij te wandelen. De bloemenpracht mag hier geen onkruid genoemd worden. En als ik je een tip mag geven: installeer een app op je smartphone zodat je ook weet wat je ziet. Overigens ben je de enige niet. Hilarisch om eerst steeds een mobiel te zien en dan pas de persoon aan de andere kant van diezelfde arm. 

Weidse stranden.

Bewijs van ‘weidse stranden’.

En dan de stranden! Echt werkelijk waar. Mijn hond ging hier uit zijn dak. Terwijl de fietsenstalling uitpuilt met fietsen, is het strand zo immens groot dat je nauwelijks iemand tegenkomt. Overigens mag je hond hier op het strand vrij rond rauzen, als je deze goed onder appel hebt staan (Let op: In de duinen aangelijnd).
Wanneer je op het strand bent, maak dan ook gebruik van dezelfde app als in de duinen. En verbaas je dan over het Fuikhoren.

https://www.youtube.com/embed/AFIucOFzsoA?feature=oembedmbed

Verwonder jij je ook over wat er om je heen gebeurd?
Laat mij weten wat jou bezig houdt.

Onverwachte gesprekken zijn de pareltjes van dit jaar.

En wat een heerlijke camping is de Duinkant. Een kleinere camping met een paar velden praktisch in de duinen. Heerlijk rustig. 
Vergeet hier niet om aan te sluiten bij de Scharretjes avonden. Je leert niet alleen hoe je deze scholachtige vis het beste kan nuttigen, maar je zit met wildvreemden aan een tafel en iedereen heeft wel iets meegebracht. Je kunt het zo gek niet bedenken aan salades, kaasjes en wijn etc. De meest prachtige gesprekken ontstaan terwijl je jouw stokbrood deelt met iedereen aan tafel.
En dat delen werd op het veld doorgezet. Nu zal het afhankelijk zijn met wie je op het veld staat natuurlijk, maar als jij als student met een tent aankomt en je weet totaal niet hoe je die op moet zetten. Er staat altijd wel iemand op om je te helpen. En wanneer je dan ook alleen die tent met een slaapzak bij je hebt, niet getreurd. Elke dag is er wel een buur op het veld die je voorziet van koffie.
Bij de Duinkant hadden ze hun zaakjes goed voor elkaar. Ik weet zeker dat we terug gaan komen op dit rustige Terschelling.

#terschelling

Waar is het pontje?

Dit jaar waren we niet voor het eerst in Friesland, maar wel bij de Friese meren. Terwijl je nog over het ene bruggetje hobbelt, zie de volgende al in beeld komen. Dat vakantiegevoel blijft maar doorgaan. Bijna dacht ik met een pontje over te moeten naar de camping, een klein beetje jammer dat dit niet het geval was. Maar dat is puur mijn eigen nostalgisch gevoel, die staat namelijk continu aan in een oldtimertje.

Zou iemand alle bruggetjes in Friesland al eens geteld hebben?

Ik kan me voorstellen dat ze een jaar of tien geleden blij waren dat eindelijk die brug werd geplaatst en de campingeigenaar zich bezig kon houden met andere werkzaamheden: Al die gasten het naar hun zin te maken. Ondanks dat die brug er geplaatst is, kreeg ik soms toch het gevoel dat ik op een eiland stond.

En of je er nu wel of niet aan het water zit, die zeilen zie je toch wel voorbij komen. Kijk je de andere kant op, dan zie je dat roofvogels het druk hebben met bidden, terwijl de konijntjes druk alle kanten opspringen. Niet omdat ze bang waren om ten prooi te vallen, want die wisten allang zij niet op het menu stonden.
M.a.w. een plek waar de mens en natuur mooi samen opgaan in de rustige omgeving en ieder zijn gang kan gaan. Terwijl je zo achteraf zit, is het slechts 1x struikelen om het knusse Heeg binnen te vallen vanuit camping Oan’e Poel.

#friesemeren #heeg

Kun je zonder drank de vakantie door?

Aangezien we enorm genoten hadden van de Veluwe. Waren we nieuwsgierig of de natuur buiten het park heel veel anders zou zijn. We belandden zo slechts 6 km. van de allereerste camping. En de omgeving zag er precies hetzelfde uit. Alleen wat minder gecultiveerd. En ja, zonder wild spots zagen we ook daar herten. Alleen deze bleven dus niet poseren voor de foto, hier werd een sport gemaakt van verstoppertje. Helaas heb ik die dagen niet eens een podiumplaats behaald.

Midden in de bossen hadden we een iets grotere camping uitgezocht dan normaal. Maar we werden getriggerd door de bosrijke omgeving en de opmerking ‘alcoholvrij’. De enige camping in Nederland, waar het woord ‘borrelen’ niet in het woordenboek voorkomt. Waar de ene regio de discussie voert wel of geen feest omgeving, is hier een duidelijk statement gemaakt. Nu moet ik zeggen dat je weinig aan alcohol hebt als je de heuvelige paden gaat bewandelen. Maar menig Fransman maakte hier rechtsomkeer.

Nieuw retro luifeltje van The Canopy.

Wijnflessen in de glasbak.

Kan je onze verbijstering voorstellen, toen we zagen dat de glasbak vol lege wijnflessen lag. Ergens konden we het niet laten om te glimlachen. Maar eerlijk is eerlijk, als je ergens voor staat…
Maar wij waren natuurlijk niet de enige die in de buurt van de glasbak kwamen. Diezelfde middag werd er nog een camera opgehangen in de boom recht tegenover de glasbak. Dus gasten bij deze zijn jullie gewaarschuwd. Staat dan wel tegenover dat je op een prachtige camping staat, met het idee dat je midden in het bos zit en zelfs wifi kan ontvangen. Dat pilsje mag je op het terras bij de buren gewoon bestellen met of zonder alcohol, daar zal niemand moeite mee hebben.
Nog even voor de duidelijkheid: Er waren nog maar enkele kampeerplekjes vrij op camping ‘t Spoek.

#beekbergen

Dit is natuurlijk maar een fractie van de ervaringen en ontmoetingen die we hebben meegemaakt. Het waren de mensen en dieren op bijzondere plekjes die deze vakantie bijzonder maakten.
Gewoon om de hoek.

Monique.
Vormgever | illustrator | copywriter bij Vaine.

 • Dank aan The Canopy.
  Alles zat deze vakantie mee. Jammer dat onze overenthousiaste hond bij de laatste camping even vergat dat hij aan de lijn zat en de nieuwe speciaal op maat gemaakte retro luifel kapot trok. Maar er zijn ergere dingen in de wereld, toch! Wat een service biedt The Canopy. Voordat deze blog klaar was, lag de volledig herstelde luifel alweer klaar voor een volgend vertrek.
 • Wil je op de hoogte blijven van een nieuwe blog,
  schrijf je dan hier in.

#vw_t2_ontour

Gerelateerde Blogs

4 reacties op “De ontdekking van home sweet home

 1. Jolande schreef:

  Heerlijke manier van vakantie vieren. Wij nu richting noord Duitsland. 3 jaar geleden ook maar omdat daar 1 wolk was kwamen we in Italië uit.

 2. Camping de Duinkant schreef:

  Super leuk.
  Zeker mag je ons benoemen een hele eer. 😉
  Bedankt voor je mooie woorden.

 3. The Canopy schreef:

  Bedankt voor het benoemen van ons in je blog, het vermelden van onze website is meer dan prima.
  Leuk om z’n blog te lezen en hoe je relaxed in je VW busje vakantie kan vieren.

 4. Yvette schreef:

  Wat een heerlijk vakantieverhaal! Alsof ik zelf meegeweest ben. Vertelt op een manier zoals alleen jij dat kan. Ik kijk alweer uit naar je volgende blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *